Puštena u rad najsavremenija merna laboratorija

Bez autora
Jan 25 2011

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, u zgradi TMD-a pri Fakultetu tehničkih nauka, Departmana za elektrotehniku, pustio je danas u rad najsavremeniju mernu laboratoriju za testiranje niskonaponskih uređaja. Reč je o opremi koju je nabavio BSC Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije. Na ovaj način biće omogućena sertifikacija domaćih električnih aparata i opreme, odnosno njihov plasman na evropsko tržište. Vlada Vojvodine i narod Austrije obezbedili su pet miliona evra za 6 od 14 programa privrednog razvoja Vojvodine i tako su postali najveći donator strateškog razvoja pokrajine. Nije moguće da se naši proizvodi nađu na tržištu Evropske unije, ukoliko ne zadovolje potrebne standarde i ne dobiju potrebne sertifikate. Takođe, izvoz nije moguć ni na druga razvijena tržišta koja imaju visoke standarde.

Puštena u rad najsavremenija merna laboratorijaPredsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, u zgradi TMD-a pri Fakultetu tehničkih nauka, Departmana za elektrotehniku, pustio je danas u rad najsavremeniju mernu laboratoriju za testiranje niskonaponskih uređaja.

Reč je o opremi koju je nabavio BSC Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije. Na ovaj način biće omogućena sertifikacija domaćih električnih aparata i opreme, odnosno njihov plasman na evropsko tržište.

Vlada Vojvodine i narod Austrije obezbedili su pet miliona evra za 6 od 14 programa privrednog razvoja Vojvodine i tako su postali najveći donator strateškog razvoja pokrajine.

Nije moguće da se naši proizvodi nađu na tržištu Evropske unije, ukoliko ne zadovolje potrebne standarde i ne dobiju potrebne sertifikate. Takođe, izvoz nije moguć ni na druga razvijena tržišta koja imaju visoke standarde.

Program sertifikacije i standardizacije u sklopu BSC Informativnog centra je izuzetno važan, pogotovo za mala i srednja preduzeća koja nemaju dovoljno sredstava ni sopstvenih resursa da sve ove standarde i sertifikate ispune, kako bi se uskladili sa zahtevima razvijenog tržišta. BSC centar je važna logistička podrška i od suštinskog značaja za svakog izvoznika, ali i uvoznike obzirom da će omogućiti kontrolu proizvoda koji ulaze na naše tržište. BSC centar imaće suštinski značaj za sve izvozne kompanije na teritoriji pokrajine Vojvodine.

Suština merne laboratorije za niskonaponske električne uređaje je mogućnost da proveri proizvod i svaku fazu njegove proizvodnje. Reč je o opremi koja ima velike mogućnosti da istestira proizvode i da korisnicima tih proizvoda ponudimo bezbedanu kupovinu.  Ovakva laboratorija, koja se formira u okviru Univerziteta u Novom Sadu ima specifičan zadatak, a to je da svoja stručna znanja stavi u funkciju razvoja i ekonomije unutar našeg društva. Univerzitet kao državna ustanova mora da bude kreator jednog specijalnog ambijenta za ostvarivanje upravo ovakvih partnerstava između Univerziteta i BSC centra.

U ovu mernu labaratoriju i prateću opremu, Austrija je uložila 68.000 evra, a osnovna namera finansijske podrške pokrajini je jačanje ekonomskog, socijalnog i ukupnog društvenog razvoja.

Vrednost donacije Austrijske agencije za razvoj namenjene BSC programu iznosi 450.000 evra.
BSC centar će pomoći svima koji žele da uvedu i primenjuju standarde u svojim preduzećima, a već 250 malih i srednjih preduzeća učestvovalo je u ovim programima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik